dimecres, 27 de juliol del 2016

UNA NIT AL BOSC

Una nit al bosc


Dins del bosc,
amb foscor de nit,
ple de sons misteriosos,
són veus de la nit,
és la branca que es trenca,
amb sonora inquietud.

És la pedra que rodola,
és el vent que llisca,
entre les branques,
fregant les fulles,
tot fent una melodia suau.
Aquests són els sons de la nit.

Però també hi ha sons,
de sers misteriosos que llisquen
entre les fulles caigudes,
trencant la melodia incerta,
i corprenen, en la nit misteriosa,
pel crit d'una víctima innocent.

Com embolcall,
una volta fosca, de lluernes.
A l'oïda, un trepitjar suau.
Misteri i solitud,
frisant-se a la pell,
en una nit inquietant.

Però senyalant el camí,
entre arbres de tota mena,
raig de llum, de lluna plena,
resplendent.
Amb rostre de fada amable
com senyora de la nit.

Allunyant el misteri,
allunyant la por,
sols caminant
vers l'infinit horitzó,
per trobar-se de nou
amb la raó.



© Gorka Bas. 2016.

dilluns, 25 de juliol del 2016

Verwerkes Aclariment




Roser, crec que no ho has entès.
No es que el protagonista, hagi somiat l’aventura dels Verwerkes Els Verwerkes son uns sers reals en una altre dimensió, i que viuen en paral·lel amb el nostre mon.
Unes intricades circumstancies fan que un mon i l’altre facin un intercanvi de temperatures,  per condicionar aquestes i els mitjans de vida, que es dones en el seu mon.
Han de temperar la seva cavitat, per poder viure en el lloc en  que en temps immemorials van esser arraconats  (la naturalesa a pesar dels seus errors es molt sàvia).
Si hagués somniat l’aventura. ¿Com explicaries que un dels amics que van viure  l’aventura del llac, apareixes amb un canell de color gris de pell certament especial, i entre els seus dits hi haguessin crescut membranes?.
Diguem que l’aventura no es un somni, el que passa es que la ment del ser humà es dèbil, l’hi costa extraordinàriament sortir del seu mon. Tot el que desconeix prefereix oblidar-ho, com ho vaig fer al tornar per el camí de Verwerkens.
D’aquest oblit inconscientment i no volgut, en tenim exemples ben vius cada dia i en totes les circumstancies, en política, per exemple, es ben evident. (Ho podem veure ben clarament, en l’actualitat)
                                                                                              Gorka

dijous, 21 de juliol del 2016

El pont vell (i 4)

VERWERKES (Epíleg)
Continua de: El pont vell (3a part)


Un camí de Verwerkes

Després dels anys en què el record és inexistent, retrobo aquells temps, retrobo la colla del poble... les anades i vingudes amb bicicleta per aquells camins. Recordo, les anades al llac, al pont després em retrobo amb el buit.
Ara que sóc gran, sento la llum del record. Sempre que vaig al poble cerco un moment per estar a soles, assegut en la petita platja. Amb el neguit per desxifrar aquell buit en els records. Veig com si estiguéssim allà tota la colla, malgrat que cada un de nosaltres hi estiguem diferents de com érem.
Mai vam tornar a parlar dels camins de Verwerkes, ni tan sols quan en Salva en treure's les sabates i mitjons que portava permanentment, l'hi va quedar a la vista, aquell peu deformat. Gris. Amb allò que s'apunten com petites membranes. Mai, ni tan sols ell mateix, havia sabut explicar, el que l'hi havia passat en aquell peu.

—No! No és defecte de naixement —deia...— Va una mica coix, però allò no l'afecta en la seva vida, ni en el seu matrimoni amb la Gemma. 

S'ha quedat al poble i, entre els dos, porten amb notable èxit la carnisseria. A la Gemma l'hi agradaria més una peixateria. Sempre deia que no s'explicava aquell fet. De petita, el peix, fins i tot, la feia vomitar, com solia dir la seva mare... 
Però, és lloc de muntanya i s'ha de continuar vivint. De totes maneres a tots admira la seva facilitat en capturar les truites del riu, amb les mans.

En Pau segueix portant la fonda, mentre que amb el Pere, ens veiem sovint a la ciutat, especialment quant vull anar a un bon restaurant. Hi vaig a veure'l, no tinc excusa.

No obstant aquella expressió dels camins de Verwerkes, em martelleja el cap, sense poder-l'hi trobar el significat.

                                                                             © Gorka Bas

dijous, 14 de juliol del 2016

El pont vell (3)

Continua de: El pont vell (2a part)

Era curiós, semblava que el temps no corria en aquell lloc. Sempre la mateixa llum. Vam poder veure altres sers més enllà. En coves... en el que semblaven espadats d'aquell mar encalmat, silenciós, en què no es produïen onades. I l'aigua era permanentment calenta.
Vaig pensar en aquell llibre que havia llegit recentment, El centre de la terra, d'en Jules Verne.
Vam nadar plegats amb aquells éssers. Ells ens van ensenyar a pescar amb la boca. I menjar, tot nedant, engolint la pressa. El primer peix, que vaig mastegar em va semblar un desastre... el sentia viu dintre meu. Al contrari de la Gemma, que semblava llepar-se els dits si haguéssim tingut dits per llepar
Dintre d'aquell mar podíem baixar cap al fons, i pujar a la superfície, sense cap problema.
Semblava que aquella nova pell que havíem adquirit, ens protegia de sobrepressions en aquells fons tan extraordinaris pels que ens portaven. Allà, hi circulaven altres espècies, semblants al que podríem dir-ne balenes, pingüins, encara que l'aparença els feia diferents del que teníem conegut per les fotografies de llibres i revistes, dels mars oceànics.
El temps no es palpava, podia fer una eternitat que érem en aquella dimensió.
La força del pensament anava modificant les nostres àrees d'enteniment.
Érem estirats a la sorra, quan en Salva ens mirà de fit a fit.
—Què s'haurà fet de la Montse i la petita Laura?
—Qui és la Montse? —va exclamar la Gemma.
—Gemma... no recordes res?
—Recordo que en un temps llunyà teníem uns amics que es deien Pere i Pau.
—I jo, tenia una germaneta —vaig exclamar.
—Que es deia Laura! —va fer de cop i volta la Gemma.
A partir d'aquell moment vaig fer un veritable esforç per recordar... Els tres en vam parlar sovint, érem ben conscients que, possiblement, havíem passat en una altra dimensió.
—No és bo que ens hi conformem —va dir en Salva
—Hem de veure com en podem sortir... Tornar... Recordo un cel blau, recordo una verdor...
—Arbres... en dèiem arbres.
—Si, però tal com som ara, l'únic que passaria, si sortíssim a la nostra pròpia dimensió, seríem cosits a trets... o ens agafarien per tancar-nos en una fira, o un parc d'atraccions.
Aquesta perspectiva ens tenia verdaderament enfonsats i, cada cop, més allunyats dels nostres nous amics però més convençuts que mai podríem deixar aquell lloc.
—Sabem el que esteu pensant —va dir en aquella ocasió l'ésser principal d'aquella família—. Sens dubte deveu pensar en com es pot tornar al vostre món...
—Sí... Hi pot haver alguna manera?
—Podeu esperar el reflux del Verwerk.
—Què és això?
—De la mateixa manera que vàreu ser transportats fins aquí. Periòdicament es produeix el fenomen contrari, un reflux d'aigua del nostre mar, és llençat pel camí de Verwerk. La naturalesa és sàvia, i el Verwerk és una manera d'equilibrar la temperatura, a vegades excessiva, del nostre món.
A partir d'aquella conversa sols estàvem aspectants...
—Com es pot notar aquest reflux que ens podria tornar a l'exterior?
—No ho sabem mai, fins que se sent...
—Però se sent, què...?
—No t'ho puc dir, es pot sentir a la pell, no hi ha cap definició que ens dugui a pensar que el reflux és allà.

Per aquesta raó procuràvem estar sempre en el lloc on havíem arribat en aquell món.
—Sempre, un o altre ha d'estar en aquest lloc.
Les incursions cap al fons d'aquell oceà per cercar aliment, havíem de limitar-les. A vegades era en Salva, a vegades la Gemma o jo mateix qui ens veiem privats de moure'ns. Els altres apareixien periòdicament amb un peix subjecte a la boca, per alimentar al que s'havia quedat de guàrdia.
No sé quant de temps vam estar en aquesta espera, ja que el temps no contava, en aquest món.
La Gemma era de guàrdia...
—Què et passa? —vaig dir arribant al seu costat.
—No ho sé... sembla com si tot el cos em tremoles. Pot ser el flux?
Sortosament en Salva va arribar al nostre costat amb el peix cuetejant a la boca.
No hi va haver cap mena d'avís previ. Sols aquella sensació del fet que el cos vibrava i les membranes, que ens havien sortit entre els dits, semblaven voler separar-se de la pell. Era dolorós! Sentíem dolor després de tant de temps d'estar en aquell indret... Sentíem dolor!
Vaig sentir la mà mig palmejada de la Gemma que m'agafava la meva i, tot seguit, com si algú esperés aquest fet, ens vam sentir impel·lits per una força cap amunt. L'última visió que vaig tenir d'aquell món va ser la llum llunyana de la volta i en Salva que se situava darrere nostra.
Em faltava l'aire. Potser volia dir que tornàvem a ser nosaltres mateixos... va ser un moment d'angoixa. Sentia la mà de la Gemma que premia la meva cada cop més fort. Tota la meva finalitat era evitar que fos engolida, per aquell enorme xuclador en el qual havíem començat a donar voltes, però del que semblava impossible lliurar-nos-en. De cop, m'hi vaig sentir agafat pel peu com si algú m'empenyés perquè pogués tenir la força suficient per apartar-me de l'ull d'aquell embut malèfic.
Ja no sé el que em va passar més, sols que els nostres cossos estaven estirats en la sorra de la petita platja que formava el riu.
En Pau estava intentant fer-me la respiració boca a boca, mentre en Pere semblava fer el mateix amb la Gemma, mentre de reüll veia la Montse i la petita Laura, mirant atònites el cos d'en Salva, que semblava inanimat.

No sé el temps que vam estar estirats a la petita platja. El cert era que el cansament s'havia apoderat del meu cos. Amb els ulls tancats vaig sentir la Montse i els bessons.
—Amb aquest parell sembla que no els hi ha passat res. En Salva... és estrany. Té un turmell molt estrany, i sembla que no torna en si.
—Haurem d'avisar al poble.
Trobant-me millor m'hi vaig acostar. En Salva tenia el turmell amb una pell molt estranya, de color gris, i el peu amb unes petites membranes entre els dits. Per altra cosa, tot semblava normal, com no podia ser d'altra manera. Un xuclador ens havia donat un bon ensurt. Havíem de donar la raó a la gent gran del poble quant deia que el lloc era perillós, que hi havia un xuclador que et podia donar un bon ensurt.
Ens vam vestir. Tot seguit, no teníem ganes d'estar en aquell lloc ni un minut més. L'únic que em preocupava era el turmell d'en Salva. Una pell que semblava molt especial, dura i llisa i d'un color gris, a més entre els dits el que podria semblar amb una certa imaginació unes petites membranes, com els gripaus... o...

Continuarà...

El pont vell (2)

ELS CAMINS DE VERWERKES (El pont vell-2-).

Continua d'El pont vell (1a. part).

Conscient de la meva responsabilitat, vaig llençar-me darrere procurant forçar la braçada. Ja arribava a poder-la agafar quan, davant meu, sense que pogués veure res va desaparèixer dins l'aigua. Sols quan vaig arribar a l'alçada per poder-l'hi agafar una mà, que alçava com cercant ajut vaig comprendre. Hi havia quelcom que ens estirava inexorablement i amb força, cap al fons.
L'aigua, cada cop, semblava més espessa i anava perdent la poca llum que filtrava de la superfície.
Em faltava l'aire... Encara podia veure, davant meu, les mans aixecades de la Gemma com demanant que algú les hi agafés.
Però jo no hi podia arribar. Em sentia amb les cames travades... estirat cap al fons, on la foscor era total. I la força d'allò que m'engolia era més forta. Semblava estar passant per una canonada d'aigua perquè poc abans d'haver perdut el sentit, em vaig veure impel·lit cap al buit. Era una sensació... com si estigués caient per un brollador interminable.
Aquella sensació em va durar... Després d'una breu pausa que vaig tenir per agafar aire, el meu cos va ser envoltat, per un líquid llefiscós que em feia surar cap a la superfície.
Vaig voler nedar però el meu cap no podia coordinar un mínim de moviments. Em vaig sentir llençat, arrossegat a una sorra gruixuda... estranya, que semblava clavar-se a la pell, com ganivets.
Per fi, aquella sensació es va acabar, com si aquella força que m'empenyia i arrossegava a la vegada, hagués arribat al seu fi.
Ja no sentia res.
Quant temps vaig estar allà? Encara, a hores d'ara, no ho sabria dir. Sols puc assegurar que aquella sensació de sorra, clavant-se com ganivets a la pell, havia deixat pas a un cert benestar. Podia obrir els ulls, la volta que s'obria sobre meu, era immensa, grans estalactites i estalagmites. Eren com columnes d'aquella volta immensa.
Vaig poder mirar al meu voltant. Allà estava la Gemma, estirada al meu costat, amb els ulls tancats.
—Gemma! Gemma! Contesta!
—No et preocupis, ja tornarà en si.
—Salva? Ets tu?
—Tant he canviat que no em reconeixes? El viatge ha estat un xic massa llarg.
—On som...?, i aquesta pell que t'ha sortit... ets tu realment?
—Són moltes preguntes seguides. En primer lloc puc dir que sí, sóc jo, en Salva. En segon lloc, sols puc dir, que no sé on som. Si fóssim a l'espai, diria que hem passat pel que els astronautes en diuen un ull de cuc...
—Una altra dimensió?
—Ui! Qui sou? —Va dir el cos de la Gemma que començava a estar cobert com d'unes petites escates de color grises— Parleu... us puc entendre, però... qui sou?
—Estem una mica canviats. Jo sóc en Salva, i ell... ja no el reconeixes ni per aquest perfil de cara que encara se l'hi endevina...?
—Però què ha passat? On som? —deia, repetint-se constantment, tot mirant-se les mans i les cames—En què ens estem transformant?
—En peixos? —vaig dir.
—No, ben bé... veniu... Arribar el primer, em dóna un cert avantatge, he pogut mirar una mica per aquí. Us presento a uns bons amics... Ells ens han salvat.
Podia constatar que eren uns éssers estranys. En certa manera, el seu cap recordava un ocell, potser un dofí... 
No ho sabria definir. Estaven com espantats, podia ser una família, tal com l'entenem nosaltres.
Eren éssers amables. La seva boca, bec... o el que fos, semblava estar en un somriure constant. No paraven de mirar-nos. Potser també pensaven que érem uns sers verdaderament estranys amb aquella aparença nostra.
Parlaven com nosaltres, ens enteníem... Semblava que parléssim el mateix idioma.
Aquell que semblava el principal, mirant-nos de fit, es posà a parlar.
—Un dia vam dominar el planeta. Sortíem pel brollador... tot era pau... caçàvem per viure, però el planeta es va anar assecant. L'aigua va quedar reclosa a llocs ben determinats i la nostra espècie es va retirar cap al fons.
—No pot ser! –vaig exclamar— El centre del planeta és magma, foc!
—Tens raó, sota nostra...
—Vols dir que estem en una caverna entre l'exterior i el nucli?
Era ben clar que ni ells ni nosaltres érem capaços de treure l'entrellat.

Continuarà...


                                                             © Gorka Bas

dimarts, 5 de juliol del 2016

El pont vell (1)

Érem en aquella petita platja, que es formava en el gorg del pont, a l'altre cantó del salt del mateix nom. L'antic pont. Uns deien romànic, altres el feien més proper en el temps. Era alt, massa alt per algú que hi havia de passar diàriament per anar d'un poble a l'altre. Per aquesta raó els habitants del lloc utilitzaven el pont Nou, l'únic lloc on els cotxes, tractors i altres vehicles podien passar, estalviant-se donar la volta a mitja comarca.
Per aquesta raó, l'indret va esdevenir un lloc perfecte, tranquil i solitari que sols aquells que havien gaudit alguna vegada d'aquesta tranquil·litat el prenia com a referent.
Jo havia arribat al poble dos dies abans. Passaria allà, tot aquell mes. El pare tornaria a la ciutat, ja que no tenia vacances, jo m'hi quedaria amb ma mare i ma germana petita.
M'hauria estimat més de colònies, com el meu amic de l'escola, en Guiu. Sempre en parlava d'allò més bé. Jo, en canvi, em sentia ben poca cosa quan el setembre ens retrobàvem.
Era en aquest context que vaig començar a inventar-me històries, "Aventis"... com en dèiem. En les que en sortia força ben parat, de protagonista. Estava fart que en Guiu em fes dentetes, amb les seves aventures dels campaments als quals anava.
En el poble havíem fet un grupet entre els que arribaven, com jo, de la ciutat a passar l'estiu i els del poble. En Pere i en Pau, germans bessons, fills de l'hostal, l'únic que hi havia en el poble, la Gemma, filla de la carnissera. I els de fora, jo mateix, en Salva, la Montse i la seva germana petita, la Laura. La meva germaneta Alícia era encara massa petita per poder-nos seguir amb la bici i, normalment, es quedava a la vora de casa jugant amb dos o tres petitons com ella al costat de la mare.
No fèiem res més que anar tot el dia en bicicleta, amunt i avall del poble... cap a la font del Broc Llarg, cap al gorg del Pont Vell o a l'anomenat, pomposament, camp de futbol, que no era més que una feixa de terreny que havien aplanat, hi van posar unes porteries que s'havien tret de no sé on, i que es va inaugurar un any per la festa major, amb un partit contra els del poble veí.
El poble veí... No ens enteníem gaire amb els nois del poble veí... En Gerard era un pocapena mastodòntic amb més poc cervell que un conill.
Ara, amb la perspectiva del temps, ja no en diria tantes bestieses. En el fons era un bon xicot, el que passava és que havies d'anar molt al fons, per descobrir-lo. Si anem a esbrinar actualment el que ens passava entre el Gerard i jo, es deia Gemma, de trenes d'or com les espigues amb uns ulls blaus que m'encantaven... Per aquell temps jo n'estava, de la filla de la carnisseria, aquell fet m'estimulava en el desig de pujar al poble a l'estiu, i forçar a vegades als pares, de fer servir més, la casa que hi teníem.
Era ben al contrari el cas d'en Gerard. Era fill d'una masia de l'altre poble i es movia per tots aquells indrets com si en fos el propietari. A més, acostumat a portar el petit tractor de la masia, era un atractiu afegit per a les noies de tretze, catorze anys.
Aquell matí érem en aquella petita platja de sorra que es formava a la vora del petit llac en el costat contrari del salt que n'era l'origen.
Aquell era un lloc especialment atractiu per a nosaltres, era un lloc que ens l'havíem fet propi. Allà ens sentíem allunyats de la gent gran, allà ens podíem banyar. Sense fer cas dels prejudicis que es tenien i les prohibicions, que tots havíem patit.
—No aneu al gorg..., és perillós... –era la recomanació més escoltada en tot l'estiu.
Per aquesta raó, era de per si, una aventura per a nosaltres. A vegades ens quedàvem hores a la petita platja. Allà m'esplaiava, amb les meves històries. Era extraordinària aquella sensació, veure a la Gemma corpresa amb la meva historia, i els bessons que repetien:
—Més, més...
O a la petita demanant —I que va passar llavors?
A vegades la feina era trobar la continuïtat en aquell. "Què va passar llavors"? Però, d'una manera o d'una altra sempre me'n sortia airós, i tots contents, per la història en què sempre en sortíem vencedors.
Tot havia anat perfecte en aquell matí, de sol brillant, i calor insuportable.
La història era sobre uns nens que es divertien al costat d'un llac. Era un llac perillós, tots ho deien. Semblava que hi havia un xuclador que t'empenyia cap al fons, d'on ja no en podies sortir més, com a llegenda estava molt bé, però ningú havia vist mai un xuclador en aquell lloc, sens dubte era una història que s'havien inventat els grans per evitar que els nens del poble en fessin alguna de grossa.
La historia s'acabava un xic avorrida, ho reconec, doncs pensant amb els més petits no volia espantar-los.
—I què va passar llavors?
—No res. Els nens van fer cas als pares, quan els cridaven per dinar.
—Uns cagats! —Va dir en Salva.
—Doncs a mi no m'espantaria de banyar-me en aquell llac —va comentar en Pere.
—Ens hi podríem banyar! —Va exclamar en Pau.
—Vols dir... Ara?... De veritat?... Aquí?...—Va intervenir la Gemma— Jo no porto banyador.
—No hi fa res! Ningú en porta i a més no ens pot veure ningú —insistí en Pau.
—Va! Jo m'hi llenço! —va continuar en Pau— Què? Salva... ens hi tirem?
—Pau... que després el pare...—va dir el seu germà bessó.
Jo vaig ser el més reticent en entrar a l'aigua. Em sentia culpable per haver engegat una història sense final. Mentre pensava que no estava bé... m'anava traient la roba, no volia ser titllat de poruc.
La mateixa Gemma ja s'havia llençat a l'aigua i, evidentment, jo no podia ser menys, Que diria ella? Altrament, la Montse i la seva germana petita Laura, es van quedar a la vorera, remullant-se els peus, i cercant pedres boniques.
Va ser estrany, jo no havia vist res però de cop la Gemma, va exclamar.
—En Salva!... No se'l veu per enlloc.
—Si jo l'he vist allà vora de l'arbre, m'ha aixecat la mà per saludar.
Estava inquiet, vaig fer per acostar-me cap a l'arbre. Si en Salva volia fer una broma... no era gens oportú.
—Eh! En Salva ens crida —va dir en Pau, posant-se a nedar en aquella direcció.—Jo no l'he vist ni l'he sentit cridar —va dir la Gemma.


—Pau! Pere! No aneu cap allà... —vaig cridar amb tota la força que vaig poder.
El braç d'en Salva va tornar a sortir estirat, com si demanés auxili o així m'ho va semblar. En Pere es va frenar de cop.
—Pau no vinguis cap aquí!
—Què passa? —va exclamar la Gemma arribant a la seva alçada.
—Alguna cosa m'ha passat fregant les cames —va dir ell, mig espantat.
—Aquest és el lloc més fondo —vaig exclamar.— Retirem-nos.
—I en Salva?
—Vosaltres retireu-vos tots! —vaig dir, fent servir el to d'autoritat que em donava ser més gran.— Millor que sortiu de l'aigua.
—I en Salva?
—Jo aniré a veure...
—T'acompanyo! —va dir la Gemma començant a nedar en aquella direcció.
—Gemma! No! Espera...Ni cas!. La Gemma a vegades també era del morro fort. Fent una petita aturada al meu costat, es llençà de cop i volta darrere d'on havia desaparegut en Salva.
I val a dir que, no per ganes, però si per sentit de responsabilitat, jo m'hi vaig llençar darrere.
De cop i volta l'aigua en aquell curt espai es va tornar viva, com si quelcom des del fons fes anar una batedora.
Què havia produït aquell enrariment de l'aigua?
Què havia fregat el turmell del Pau?
Hi havia alguna bèstia misteriosa?