dijous, 26 de novembre del 2015

El Cavaller de Llauna. Primera part

EL DRAC
                                    
Es va llepar la cua verda. Semblava que s'havia clavat alguna cosa. No era estrany, aquell estol semblava voler abatre'l.
Ell no havia fet res. Potser estar en un lloc de pas on aquells éssers havien decidit passar. Fins llavors, tot era molt tranquil. Hi havia caça suficient per alimentar-se. Conills, guineus, algun llop despistat...
Ell considerava, allò, el seu territori.
Els homes més propers ho sabien i procuraven no molestar-lo. És clar que, per tal que el deixessin tranquil, havia hagut de rostir aquell petit remat de bens. Per cert, estaven exquisits després de rostir-los amb la seva llengua de foc. Llàstima que, a vegades, no sabia controlar aquell foc interior. Ja li deia la seva mare. "Procura fer el menys mal possible. Pensa que si ho vols tot de cop, no et durarà gaire, i et posaràs gras com un bacó".
La seva mare! Quants records en aquella dilatada vida... De drac!
El que més li molestava era aquell espant que produïa quan anava prop d'un dels poblats.
La mare li havia explicat, què eren els homes.
Una raça que s'havia expandit d'allò més. Que vivia en pobles que es construïen ells mateixos. Primer eren com cosins germans, després van lluitar per els forats que servien d'aixopluc, en els espadats, però després aquells homes van anar baixant cap el pla.
Els dracs, amb les seves ales curtes, havien de sortir de les altures per poder agafar el vol.

La seva vida havia estat bona fins aquell dia en que varen aparèixer aquells estols, fortament armats. Eren homes, i no tenien llengües de foc, però portaven el foc amb ells i ho mataven i cremaven tot.
En un principi va pensar que allò estava bé. Ell tenia queviures suficients, no havia de caçar a ningú doncs aquell estol ja ho feia per ell. Sols havia de rostir algun tros que, per el seu gust, havia quedat poc fet.
Però encara no comprenia el per què aquells homes s'havien girat en contra d'ell. I, quan planava per recollir l'aliment, van començar a llençar-li aquelles punxes molestes, que després li costava de desempallegar-se'n.
A partir de llavors es va sentir empès a fugir de la corrua de gent armada, que volia acabar amb ell.
Cinglera avall va arribar a un lloc meravellós. Muntanyes a prop per refugiar-se i emprendre el vol. Gent pacífica que cuidava els seus animals, no els hi costarà gaire de facilitar-li una peça diària per subsistir.
Un riuet acollidor, on enfonsar el seu cos, i refrescar d'aquesta manera el seu interior que, com foc a vegades, se li feia insuportable.
Aquell dia, en el gorg, va veure'l per primera vegada. 
Va fer un vol de reconeixement. Se'l mirava amb una certa basarda. La closca semblava estar dura, uns trossos relluïen al sol, altres havien agafat un to de la terra per on passava. No semblava perillós. A més, a ell ja feia dies que li molestava la punxa que tenia a la cua, no hi havia manera de treure-se-la.
Aquell Home de... llauna?... Vatua el fum dels seus queixals! No semblava que volgués marxar. I, a ell, li aniria molt bé poder enfonsar la cua en aquell doll d'aigua fresca.
L'observava darrera uns grans matolls. Pensava que aquell home de llauna semblava pacífic, però duia una llança. Una punxa més gran que la que tenia clavada a la cua. A més, en aquell moment, no tenia gana. S'havia menjat un bou sencer, i la seva gana ja era satisfeta.
A l'home d'aquella casa no li va semblar prou bé, doncs se li va girar llençant-l’hi pedres... però ell feia dos dies que no havia provat res i tenia gana.
Aquell maleït home de cuirassa dura... restava allà. Semblava descansar, però a ell li feia la punyeta. Només tenia ganes de enfonsar la cua en aquella aigua cristallina.
Es va decidir, sortint del seu amagatall. S'apropà a l'aigua, i va enfonsar d'immediat la cua en les fresques aigües. El cavall, sorprès per l'aparició, emprengué un suau galop. L'home de llauna aixecà el cap.
Millor seria posar-se dur d'entrada, va pensar el drac, tot posant la pitjor cara possible. Va apropar el seu cap al temps que enfonsà la cua el rierol.
—M'has espantat el cavall! —li va dir l'home de llauna.
—És teva la bestia que ha sortit corrent?
—És el meu cavall!
—No et durarà gaire. Està més mort que viu... i, de què et serveix el cavall?
—Em porta i és amic meu.
—Amic...? I de mi... no t'espantes de mi? —va dir el drac posant la pitjor cara de que era capaç.
—M'haig d'espantar?
—Sóc un drac... Ui! Ara veig que tu també llences punxes...
—Jo? Punxes...?  Què hi tens a la cua?
—Ja ho veus... em fa mal.
—Sí... la tens ben clavada... estigues quiet!
L'home de llauna va agafar la fletxa ben fort amb les mans i l’hi arrancà.
—M'has fet mal!
—Enfonsa la cua a l'aigua fresca i la tens allà dintre una bona estona.
—Aquí et torna el cavall, me'l dones per menjar demà?
—És el meu cavall!
—És un animal.
—No puc anar sense ell. A més t'he ajudat! Em sembla que... hauries... d'agrair...
—Si ja sé... Tu no sembles de l'estol de gent que avança pel congost. Ells ho cremen tot.
—Són per el congost? Haig de marxar per avisar al castell que hi ha allà a dalt.
El noi marxà tot seguit, malgrat les reticències del drac que ja es veia amb un cavall per sopar, i un amic per parlar, un amic...! Ja era una cosa que no es trobava gaire
        —Vols que et porti?
        —Només faltaria això!
        —No veus que no t'aguantes?
        —Haig d'arribar al castell.
        —Com tu vulguis... segueix el rierol. Hi arribaràs.
Penosament el cavaller, amb esforç, pujà al cavall, però va durar poc... Caminava paral·lel al rierol. Cada vegada li costava més de centrar l'atenció. Va arribar un moment en que el terra semblava que li anava d'un cantó a l'altre, i la vista se li ennuvolava.
Seria el millor que podia fer.