dijous, 17 de desembre del 2015

El bou del pessebre

Per fi se sentia lliure de la feixuga feina.
L'amo l'havia portat a les feixes, que la masia tenia darrere les muntanyes.
Al bosquet, l'havia carregat amb una càrrega de llenya. Sembla que l'amo tenia por que l'hivern hagués de ser fred. Allò a ell no l'afectava, per molt fred que fes. L'amo no el trauria del seu lloc, encara que en ocasions sentís fresca.

De vegades li hauria agradat que fessin un xic de lloc en el mateix edifici de la masia, igual com tenien la cort els porcs, malgrat la pudor que feien. També podien posar-lo al costat dels bens. Ell es tenia per un bon amic dels bens. Sortien de la casa pel darrere, potser era per aquella circumstància que no l'hi posaven a ell, era massa voluminós. Hi havia un gir de pedra que ell no podria superar.

No obstant això, no es volia queixar. Allà on era, en aquell pujol... sota aquell arbre en el que l'hi havien posat aquella mitja teulada; i la cura que tenia l'amo per llençar, de tant en tant, una garba de palla, per tal que hi pogués estar millor.

Recordant aquelles garbes eixutes, calentes, sentia l'alegria de estar en una casa que es preocupaven per ell, potser era l'haver pensat en la palla seca i calenta, i que devia ser hora avançada, li estava entrant son.
...Què?

dimecres, 9 de desembre del 2015

El Cavaller de Llauna. Quarta part.

Continua d'El Cavaller de Llauna. (3a. part).

PICAFORT O L'ESCUT NEGRE

Va succeir un dia de tardor.
Les noves obligacions del Cavaller Yuri el varen impedir acompanyar l'Elisenda al gorg. El color de la natura, en l’esplendor de la tardor, feien inevitable el desig de caminar per la riba del rierol. Elisenda, amb un parell de dames, sortiren a caminar. L’escalfor del sol s’agraïa en aquell començament de novembre.
Feia un xic de fred per anar fins el gorg i prendre un bany però la temptació de llevar-se les sabates i refrescar-se els peus, eren una temptació poderosa.
Jugar una mica amb l’aigua fresca del rierol..., això es el que feien les noies quan un estol de guerrers avançaven per la llera. Les mitges llunes dels escuts denotaven ben clarament qui eren. Davant d’ells un Cavaller amb l’escut negre, que semblava acompanyar-los.
Quan es van adonar de les noies, s’abalançaren cap a elles, que fugiren esgarrifades, dispersant-se.
El cavaller de l’escut negre, va prémer les regnes del seu cavall per atrapar la Elisenda que, en reconèixer-lo, fugia sense poder creure el que passava.
El drac, des de les altures, en sentir l’enrenou, llençà una llambregada per veure què era el que passava. Llançant-se des de l’altura es disposà a ajudar a la amiga del seu amic. Es llençà en picat contra l’estol de soldats. Eren semblants als que l’havien clavat aquelles punxes temps enrere. Es llençà amb ràbia contra ells, fent-los fugir cap a l'interior del congost. Sobrevolà el lloc llençant el foc del seu interior contra ells.
Especial ment contra aquell cavaller negre, que resultà força socarrimat però que va poder fugir de l’atac del drac.

dimarts, 8 de desembre del 2015

El Cavaller de Llauna. Tercera part.


El cavaller amb les atencions de la jove castellana i la serventa va anar enfortint-se.
—Senyora, us agraeixo molt el que estigueu tant preocupada per mi, gràcies a vos amb sento fort i a punt per emprendre la meva tasca, però necessito...
—I es pot saber quina és la vostra tasca si no és la de posar-vos bé i agafar forces?
—Necessito parlar amb el castellà. Donar les gràcies per l’acolliment, i transmetre les novetats de que sóc portador.

Un nou personatge va entrar en aquell moment a l’habitació, amb total majestat.
—Què fa el cavaller malalt?

El to de veu l’hi semblà un tro.
—Volíeu parlar amb el castellà? Doncs just en aquest moment entra a l’estança. Però, pare, no crideu tant fort, encara està dèbil.
—Filla meva, el teniu massa acomboiat, ben segur que si el tinguéssiu a l’aire agafaria més forces.
—El cavaller desitja parlar amb vos.
—Aquest cavaller déu tenir un nom...
—I una tasca. Sí, senyor... em dic Yuri de Macedònia i vinc lluitant amb els exèrcits cristians, contra els sarraïns que s’estan establint per terres de La Sénia, i sense enfilar les muntanyes segueixen per el riu, fent assentaments, i destruint tot el que no s’avingui a la seva sobirania.
—Caldrà prendre mesures.
—Una part dels exèrcits invasors avancen pel congost.
—Bé, cavaller Yuri, espero que pugui comptar amb vos, entre els meus cavallers.



dijous, 3 de desembre del 2015

El Cavaller de Llauna. Segona part

Continua d'El Cavaller de Llauna. (1a. part).

EL RIEROL

        Ja feia estona que havia deixat enrere aquell drac. Estava a punt de creuar el petit rierol que desembocava a l'estany.
El cavaller va aturar el cavall.
L'animal ho va aprofitar per veure de les cristallines aigües, mentre el genet mirava les torres del castell al capdamunt del turó.
Estava cansat. Pel camí, ja semblava que el cap l'hi marxava, i la vista s'ennuvolava.
No tenia la certesa que la seva presència fos ben rebuda en aquell lloc, especialment, quant transmetés les novetats.
La guerra no era el mateix, vista des de la protecció d'un castell que enmig del camp de batalla, on s'aplegaven cossos jacents, desmembrats; on els crits dels moribunds es barrejaven amb les malediccions dels que no estaven resignats a la seva sort.
Boques silenciades, a voltes, en la seva joventut. 
Caps sense cos, en els que onejaven cabelleres blanques tacades de sang.
Corbs negres que picotejaven... voltors que, a les altures, esperaven en silenci, un senyal.

dijous, 26 de novembre del 2015

El Cavaller de Llauna. Primera part

EL DRAC
                                    
Es va llepar la cua verda. Semblava que s'havia clavat alguna cosa. No era estrany, aquell estol semblava voler abatre'l.
Ell no havia fet res. Potser estar en un lloc de pas on aquells éssers havien decidit passar. Fins llavors, tot era molt tranquil. Hi havia caça suficient per alimentar-se. Conills, guineus, algun llop despistat...
Ell considerava, allò, el seu territori.
Els homes més propers ho sabien i procuraven no molestar-lo. És clar que, per tal que el deixessin tranquil, havia hagut de rostir aquell petit remat de bens. Per cert, estaven exquisits després de rostir-los amb la seva llengua de foc. Llàstima que, a vegades, no sabia controlar aquell foc interior. Ja li deia la seva mare. "Procura fer el menys mal possible. Pensa que si ho vols tot de cop, no et durarà gaire, i et posaràs gras com un bacó".
La seva mare! Quants records en aquella dilatada vida... De drac!
El que més li molestava era aquell espant que produïa quan anava prop d'un dels poblats.
La mare li havia explicat, què eren els homes.
Una raça que s'havia expandit d'allò més. Que vivia en pobles que es construïen ells mateixos. Primer eren com cosins germans, després van lluitar per els forats que servien d'aixopluc, en els espadats, però després aquells homes van anar baixant cap el pla.
Els dracs, amb les seves ales curtes, havien de sortir de les altures per poder agafar el vol.

dijous, 19 de novembre del 2015

Tot volant per l'espai

Escriptura creativa?

Fantasia?

Records llunyans?

Suggeriments del dia a dia?

Participo en un taller d’escriptura creativa. Se’m proposa una temàtica? No. Les pautes són escriure cada dia de la setmana, una idea, una paraula o frase i, amb allò, fer un relat de la setmana.

M’hi estavello!

Una aventura? Per què no?

L’aventura sempre ha estat un estil que m’ha agradat, en el que, potser, he tingut una certa facilitat. Precisament per deixar anar la imaginació en situacions i llocs misteriosos, inesperats, irreals.

“L'Imagination au Pouvoir" Com deien en el Maig francès

Full en blanc... blanc escèptic, fluorescents de llum blanca.

LES SENYORETES VAMPIR...

És evident el tema!

Sóc a l’Hospital de Sant Pau, Barcelona, esperant que em treguin sang per unes anàlisis. La senyoreta vampir de torn, em mira amb un somriure. No hi ha ullals, no hi ha taques de sang, ni una sola marca, ni dolor. Ni tan sols vaig sentir res... No hi ha dubte de la extraordinària experiència d’aquella dona, amb ullals ben esmolats.

Les seves faccions em parlen de terres llunyanes, d’altres cultures. Això, l’endemà, en que es posi un èmfasi extraordinari, amb la paraula HISPANITAT. Per a mi es com un cop de puny al pit... sento l’expropiació sistemàtica d’aquelles cultures ancestrals. Les vides sacrificades a una eliminació metòdica dels costums i la història d'aquells pobles.

Em dol la festa! Em dol que s’hagin menystingut pobles. Que s’hagin sotmès cultures i ànimes i encara se celebri, amb joia, desfilades, fent palès una creguda superioritat, moral i cultural.

M’he proposat escriure una aventura que em portés a volar per l’espai... però crec que fins ara no ho aconsegueixo...

—Demana la Independència.

—Que vols dir?

—Diuen que si som independents quedarem donant voltes per l’espai... Ja tens l’aventura...

M’imagino anant d’un planeta a l’altre... potser dins un taüt? Això serà que el pobre mort està davant meu, té un rostre rígid, no podria ser d'una altre manera.

Ha mort el pare del meu amic, estava molt malalt i era d’avançada edat. Feia temps que esperàvem la notícia. Després d’abraçar al meu amic, vaig estar allà en aquell ample passadís. No coneixia a ningú, en realitat jo no era un conegut de la família. Aquell mig somriure per ser amable, però no massa accentuat, doncs podria ser de molt mal gust, una rialla, veient alguna cara tragicòmica en aquell lloc, en aquella situació.

Es feien rotllanes. Parlaven de les gràcies del mort en alguna de les rotllanes. En altres, reien dissimuladament o parlaven animadament de les coses i records que sorgien en el retrobament d’uns i altres.


No. No era un taüt donant voltes per l’espai. Podia ser una esfera suspesa en un paracaigudes.

Una esfera transparent.

De dintre estant veig desfilar, tot caient, amb una lentitud inesperada, un paisatge estrany. És una mena d’embut, on imperen les plantes.

No són precisament plantes el que veuré avui, amb insistència malaltissa, malgrat que portaré una planta a aquella senyora, no sé si per celebrar, per agrair o per simple convenció social. Per el fet que ha sortit bé de l’operació.

La Nau... Segueixo amb voler escriure un viatge per l’espai.

Ho deixo, agafo tintes i dissolvent. Sento la necessitat de dibuixar aquelles il·lustracions per el bloc.

Decepció! Tots al voltant de la taula, fills, gendre, nets. Tots amb el WhatsApp a la mà i a l’altra, la forquilla.

Diumenge, teatre. Genial! Molt bona interpretació.

Dilluns al matí, Musical! Haydn S. nº6. Tanco els ulls... M'hi deixo portar.


dijous, 12 de novembre del 2015

Un retaule amagat

Un retaule amagat

Avui procuraré descobrir un retaule que existeix en una de les sales de la Parròquia de la Mare de Déu del Carme de Barcelona.
No sols pel fet de que en sóc l’autor, sinó per donar testimoni que existeix.
El retaule va ser creat per satisfer la necessitat de pregària, en construir una capella en un dels pisos de la comunitat Adsis.
Donades les mides del retaule, l’única possibilitat que es va trobar va ser posar-lo en el lloc on tingués una alçada suficient.
És per aquesta raó que, si a algú el pot interessar veure’l, ha de posar-se d’acord en el dia i hora per obrir el local.
En principi, i per qui pugui interessar, us ofereixo les fotografies total i parcials dels plafons que en formen part.
Construït sobre plafons de fusta de 100x140 centímetres cada un. Estan engalzats havent-los fet ajustar física i manualment en el lloc.
El retaule dóna testimoni de l’Home a la Terra. La seva influència en ella i la seva unió amb Déu.
Fet amb elements matèrics, ceràmica, fusta, ciment...





Retaule complet


El cel


La presència de Déu


L'Home en la societat


La Terra

CARRER AVALL

CARRER AVALL.

L'Aleu va sortir de casa, era un dia de sol. Tenia uns dies de assumptes propis. No tenia res a fer, s'havia fet la idea de anar a passejar fins el Parc de la Ciutadella o potser correria una mica. Ho feia els diumenges, però aquell era un dia especial.

El sol li va fer pessigolles al nas, potser més que córrer se sentiria més amb la primera intenció caminar. És bo caminar. Tot contemplant la ciutat, mirant a la gent, es va posar a caminar carrer avall. Tot era bonic, alegre. La vida era  meravellosa!

Baixava tot content! Ho veia tot com aquell que descobria la vida a cada instant... ni es va adonar que estava cantant.

A cada pas, a cada instant, hi veia un motiu nou. Un món conegut i desconegut alhora.

Els arbres verdejaven, el cel era més blau. Un gos li va remenar la cua.

En aquell carrer estret encara s'hi podia sentir el cant d'algun ocell.

A l'altra banda del carrer, dos homes es donaven la mà.

A la mateixa vorera per on baixava l'Aleu, i davant d'ell, no gaire avall, una vella escombrava la vorera.

Es va aturar. Li sabia greu trepitjar allò que la bona dona havia escombrat.

Que poques són ja les velles que escombren les voravies!

Un home que, ben segur anava darrera d'ell, l’avança, trepitja aquell tros de voravia escombrada i llença la punta de una cigarreta.

Mai fins llavors li havia semblat, a l'Aleu un gest com aquell, tant brutal i desconsiderat!. És com dir a la vella.

—Per què escombres vella inútil?... Deixa'ns en pau amb les teves manies de neteja! Deixa'ns barrejar-nos amb la nostra barroera brutícia!

L'Aleu va prémer les dents. La vella el va mirar resignada tot movent el cap i, penosament, va fer unes passes enrere per escombrar de nou.

Al costat de la casa de la vella, una altre casa nova. D'anònima simetria. Freda, envidriada, on no hi caben les velles que escombren voravies.

La porta sempre tancada, impenetrable, amb porter electrònic. Al costat, una porta de garatge.

Nova societat, de sentit vertical, de màquines escombracarrers, de vidre i acer, de voravies brutes.

L'Aleu entristit, i un xic avergonyit d'aquesta societat que ha ajudat a crear, va continuar carrer avall.
                                                        Gorka Bas



dijous, 5 de novembre del 2015

HALLOWEEN

Era un dia clar. Ho havia fet moltes vegades. Tot i així, fa respecta. L’espai, ja de per si, és fred. Els fluorescents de llum blava, tendeixen a accentuar la sensació freda.
No vaig haver d'esperar massa. A la pantalla va sortir, clar i net.
Núm. 425. Box 4.
Box 4. M’endinso en el passadís, on les senyoretes de bata blanca esperen l'aportació sanguinolenta dels pacients.
Box 4. Restava buit quant vaig arribar allà. L’espai semblava més càlid amb els fluorescents de llum groguenca, al contrari dels que hi havien en els passadissos.
No em ve gaire de nou anar en aquells llocs. Tot sovint el metge que em tracta, em mana fer una anàlisi de sang. Sembla que no sé quin problema tinc amb certes plaquetes.
No gaire alta, bata blanca, cabell negre... un somriure amb uns llavis perfectes.
—Segui, posi el braç aquí sobre. Veig que no es la primera vegada que es fa una anàlisi de sang.
—Digue'm de tu, sisplau... Per diverses circumstàncies m’ha tocat fer-ho sovint.
—No et faré mal. No miris, i si et mareges digues-m'ho.
—Ni m’he sentit la punxada, es veu que té els ullals molt ben esmolats.
—Ullals?
—Les que esteu en aquesta planta sou com vampiresses, us alimenteu de la sang.
—Encara no es Halloween.
—Endevino que on ets, es una celebració força popular?
—Xile.
—Fa molt que estàs a Barcelona?
—Ja fa uns anys, i aquí m’he sentit mol acomboiada.
—Som bona gent. I si hi ha algun nuvi...
—No es això.
—Aquesta música que sona...
—És música ambient, és una atenció... per mi genial, m’agrada la música clàssica.
—Haydn?
—Mozart, Haydn, m’encanten.
—Tants tubs... vols dir que tindré suficient sang?
Estava encantat, la seva rialla em produïa una gran atracció. Confesso que no sóc llençat amb les dones, però em sentia capaç de tot veient aquelles dents tan blanques, aquells ulls riallers.
—Així que t’agrada Barcelona?
—Aquí he trobat amics...
—Perdona, pregunto massa. Normalment no sóc tan llençat.
—A la meva terra hi he deixat el que més estimo, i això em fa mal.
—Algú...
Allà hi he tingut de deixar dos fills amb els avis.
—T’enyores?
—Si.
—I... Perdona.
—Vols saber si hi ha algú mes íntim?... No, Ja no hi és! És una història desafortunada... No hi vull pensar!
Somreia. Aquell somriure confesso que em tenia captivat.
Havíem acabat.
Assegut en aquella cadira em trobava absort amb aquella vampiressa que estava davant meu, i somreia...
—A quina hora plegues?
—Ara mateix, surt al carrer...
—Ho sento t’he fet enfadar?,
—No, espere'm a la porta. Surto de seguida.
El pit em va fer un salt. Em sentia sorprès. El cor em bategava ben fort.
La vaig veure venir pel vestíbul. Sí. Allà asseguda aguantant-me l’agulla em va encantar, veient-la venir cap a la sortida, em va semblar sensacional. S’havia canviat, ja no portava la bata blanca. S’havia posat unes sabates altes, al moneder penjat de l’espatlla. Era extraordinària.
La sorpresa va ser quan, arribant a la meva alçada, se m’agafà del braç.
—Anem... al pàrquing.
Un Seat de color negre. Un cop a dintre va invitar-me a entrar.
No m’esperava que pogués tenir una aventura. Jo que més aviat en sóc contrari. Estava més mort que viu, quan em vaig seure al seu costat.
Va acostar-se a mi, la seva cara em fregà amb els seus llavis. Va ser llavors que ho vaig veure tot ben clar. No tenia voluntat. M’havia menjat la voluntat.Vaig estar quiet, immòbil total, mentre els seus ullals es clavaven netament, sense cap mena de dolor al meu coll.
Tot al meu entorn s’estava esvaint. Els ulls van deixar de veure. L’última imatge... els seus ullals plens de sang, mentre jo somreia agraït.

“Sembla que l’endemà van trobar un automòbil de color negre, marca Seat, amb una persona dintre que semblava dormir plàcidament. La policia científica va observar, que en el coll hi tenia uns senyals inequívocs que semblaven produïts pes uns ullals, molt ben esmolats. El cos restava sense gota de sang a les venes...”

“El Halloween s’havia cobrat una nova víctima.”
                                                               Gorka Bas




dimecres, 4 de novembre del 2015

L'esfera planetària

Em vaig convèncer que aquell era un planeta especial.

Havia de ser un matí. Es feia difícil esbrinar-ho.

Feia anys que havíem sortit del nostre planeta amb la missió d’explorar una secció molt concreta i desconeguda de l’Univers.

Des de la nau matriu havíem detectat un gran sector ric amb hidrogen i oxigen. Podria ser el símptoma de grans quantitats d’aigua, en aquell planeta que se’ns presentava com el gran desconegut, en el llindar allunyat d’aquella nova galàxia.

No hi havia sol, segurament ni tant sols lluna. El cel era com pinzellades ràpides, curtes, infinites i indefinides. Com taques sospeses en un cel per les que circula atret per aquella massa.

En un principi m’hi vaig posar content.

Verdor als meus peus... volia dir vida.

Però de sobte, l’optimisme se’m va fer feixuc, semblava que inexorablement era atret per un pou sense fons.

L’esfera amb la que viatjava, queia lentament, suspesa d’aquell paracaigudes.

Havia vist passar la nau matriu, ben a prop meu, esmicolada.

S’havia disparat el ressort, que va llençar fora la nau, l’esfera de salvament, abans de que l’engolís aquella onada gegant, de corrents electromagnètics.

La segona cosa de la que vaig ser conscient va ser el constatar que aquell paracaigudes, aguantava bé l’esfera de la violenta caiguda que hauria tingut i me’n vaig alegrar, tot que suspès d’aquella manera en aquell cel estrany que no sabia on m'hi podria portar.

Aquells fets em donaven una certa seguretat que en arribar en aquella, diguem terra, hi tindria aigua i oxigen. Els aparells indicaven una gran concentració d’hidrogen, tot i comportar de la mateixa manera un elevat nivell de d’oxigen.

Una mostra del que em podria trobar me la donaven les pantalles dels sensors exteriors. Semblava com si estigués entrant en un cràter format per plantes, plantes de les més variades formes i colors. Plantes mogudes per un vent, que si bé feia brandar un xic l’esfera, la sostenia estable.

Aquella planta va passar a frec del vidre de l’escotilla principal. Era una planta?  Era un rostre? Què era aquella forma indefinida?

A mida que l’esfera s'hi anava endinsant en aquella espècie d’embut vegetal, la llum es feia més intensa. Era evident que com més endins anava, més llum percebia.

La llum m’oferia una extensa variació de colors i formes.

Pensava en que en qualsevol moment arribaria a una espècie de terra sòlida que, per el meu raonament, havia d’existir.

L’existència de tota aquella verdor no es podia sostenir del no res. I la terra, tal i com la coneixia en el meu origen, era l’únic element capaç de sostenir-ho.

No hi vaig tenir cap sotrac, tot era suau.

Vaig estar molta estona quiet, sense fer cap acció per sortir de l’interior de l’esfera.

A l’exterior es produïa una moviment suau i constant. Com si una suau brisa, fes moure aquell entorns.

Confesso que em va costar sortir de la seguretat del meu catau. Tenia un cert respecte a l’entorn. Eren plantes, sí... però, de fet, éssers vius. O es que havia caigut en un planeta de grans dimensions, on la meva mida, insignificant em donés una petita mesura de mi mateix.
Em trobava potser enmig d’un bosc? D’un camp on hi vivien uns éssers de grans dimensions? Fins i tot mitològics?

El silenci era total, només el soroll de l’aire. Com un alè, passant per entre tiges gegants. Tiges que en moltes ocasions s’alçaven dretes i fermes fins a altes dimensions, perfilant-se en el que a la terra en diríem cel i aquí, pel que veia, aquest cel era una àmplia gamma de diferents colors, una multitud estranya, de pinzellades encastades les unes a les altres.

Vaig sortir de la nau prenent totes les precaucions de que era capaç... A mida que avançava en el meu caminar s’anava formant, als meus peus, un estret corriol, com si aquells éssers planta, s’apartessin al l’intuir que podia trepitjar alguna de les seves acolorides parts.

Sortint d’aquell indret, un estret corriol es negà a portar-me al fons del que estava veient. Flors, tiges acabades amb fulles o flors, dels més variats colors. Va ser com si retirés la seva consistència i em llancés en un precipici

Mentre lliscava per aquella pendent, em topava amb les plantes del camí.

–Perdona! –vaig sentir-me dir a mi mateix.

Vaig acabar el periple al peu d’un rierol i vaig haver de pessigar-me amb força, per estar segur que seguia despert. L’indret fins on arribava la meva vista, era extraordinari. Ple de colors, de petits camins que s’obrien davant meu, i sorolls. 

Per fi soroll que podia percebre, un rierol, mes enllà... Darrera unes tiges, va aparèixer un estany, on hi desembocava una gran cascada. Semblava com si el soroll ho vulgués omplir tot. M'hi vaig haver de tapar les orelles, era ensordidor.

No vaig resistir la temptació apropant la meva cara a l’aigua. La vaig enfonsar, bevent amb verdadera golafreria d’aquella aigua fresca. Si era estrany estar entre aquelles grans i inquietants plantes, més estrany em va semblar obrir els ulls dintre de l’aigua. Era com obrir els sentits a un nou microcosmos format per infinitat de líquens, de tots colors, vermells, verds, blancs. Arrapats a la terra del fons.

–Gorka, tenim detectada l’esfera, estigues a punt, la nau de rescat arribarà d’un moment a l’altre...

Va ser com un xoc. Afanyant-me com vaig poder vaig retrocedir per els corriols que m’havien portat a aquell indret. El lloc més complicat va ser agafar la pendent però... oh, sorpresa! Semblava que el pendent que m’havia fet baixar fins al rierol, s’aplanava per facilitar la pujada.

Allà estava l’esfera! Va ser el temps just, tancar la porta de seguretat i sentir un sotrac extraordinari, per la mira de la nau vaig poder veure com volava per l’espai. Aquells tres pals semblaven atreure l’esfera.

Vaig passar ben a prop. Les mans del porter van fregar la pilota.
–GOOOOL! Es va sentir per tot el camp.
                                                                  


Gorka Bas

dijous, 29 d’octubre del 2015

Tarda d'estiu



Melodia incerta



Tarda d’estiu

sense horitzó,

paisatge urbà,

melodia incerta.


Retall de finestra.

Suau brogit.

Un pardal

s’atura a l’empit,

inquiet,

picoteja

qui sap quina molla,

i em mira

atrevit.


Un altre l’hi fa vora,

i tornant al vol,

marxen

tot seguit.


A la plaça

hi fa calor,

aquella tarda d’estiu.

Mentres l’aire llisca,

una parella s’abraça,

i algú riu.



                                                  Gorka Bas


dilluns, 19 d’octubre del 2015

Dia 5 de gener

Ciutat d'Igualada, província de Barcelona, dia 5 de gener, a les sis de la tarda.
Era feixuc posar en marxa tota la caravana.
En Francesc suava malgrat el fred que feia.
—Falten camions! —cridava.
—Els de la casa X, no han arribat —deia un altre.
—Em van prometre que enviarien un camió i una furgoneta —deia un tercer.
—Deixeu allà tots els paquets que hi ha d’anar —va dir un altre, conciliador.
Els nervis eren a flor de pell.
En Francesc suava, malgrat que estava convençut que tot aniria bé, sempre anava bé. Feia temps que d’una manera altruista, estava a l’organització de la cavalcada de reis de la ciutat.
Havia començat de jovenet.
—Vull ser patge negre...
—No pot ser noi, ja no queden vestits. O patge del rei ros o del blanc. Els que volen ser del rei negre, sempre en són més, i s’espavilen més aviat.
—El problema és el vestit?... Si jo porto un vestit, hi puc entrar?
—Què voleu?  Què passa? —va preguntar en Francesc.
—El Llorenç de cal Sabatots, que vol fer de patge... Ja l’hi he dit que ha de ser de patge del rei blanc o del ros.
—Però si el problema és el vestit... i jo en porto un... —vaig insistir.
—Només faltaria... Llavors tothom aniria com voldria.
—La mare és modista... potser me’n pot fer un —La tossuderia o la il·lusió era gran.
—Francesc —aquell noi que en aquell moment no coneixia se’l va emportar apart—. Ens falten patges, dóna al noi una oportunitat, un patge negre més no hi vindrà d’aquí. Es veu ben disposat, i si es porta el vestit...
Aquesta va ser la meva primera entrada com a patge de ses majestats, els reis d’Orient, en la cavalcada del dia de reis a la ciutat d’Igualada.
En els vestuaris, jo m’acabava de tenyir la punta del nas.
—Millor que t’ho fixis amb cervesa, es la millor manera... No hi ha por que amb el que arribis a suar se’t facin regalims.
Eren els consells dels més veterans.
Olors de naftalina, suor, cervesa, suro cremat, barrejant-se amb l’olor de cera de les espelmes que teníem davant de casa per anar cremant el tap de suro.
—Obriu alguna finestra! —Algú va cridar però ningú el va fer cas.
Al carrer hi feia fred, era el comentari dels que entraven.
Jo estava suant, nerviós, era el primer any... Què podia passar?.

Igualada, comarca de l'Anoia, província de Barcelona, 2/4 de vuit el vespre.
Ses majestats els reis d’Orient, cavalcant tres corsers de colors blanc, ros i negre, sortien de l’Ateneu. Darrere d’ells, camions carregats de les més dispars joguines.
—Ep noi!... Sembla que estiguis espantat”  —La veu va sonar a la meva esquena. Quan em vaig girar, tenia davant meu, un patge tant negre com jo.
—Qui ets? —vaig dir innocentment.
—Ja veig que estàs massa nerviós per no conèixer-me... Vine, agafa un paquet d’aquests i segueix-me”.
Ho vaig fer. Els encarregats d’una de les escales llargues ens la van posar repenjada a un balcó que l’hi senyalava el company.
No era fàcil pujar per una escala de ma, portant el voluminós paquet. Quan vaig ser al capdamunt de l’escala, sols vaig saber veure la llum que hi havia dintre.
Algú em va agafar el paquet, mentre la meva cama passava la barana del balcó, i una veu em deia a cau d’orella.
—Digui’ls-hi que tot és per a tots, i que s’han de deixar els joguets de l’un a l’altre... Que siguin bons...
Jo no sentia res, el llum de l’estança m’enlluernava. Vaig deixar el paquet a terra, i els meus ulls buscaven al meu company, amb una certa angoixa.
Tenia un nus a la gola que m’impedia arrencar a parlar... Havia de dir...
La cridòria era general. En Joan, la Berta, no recordo els noms... era igual el nom que tinguessin... Cridaven i saltaven d’alegria.
—Calleu!... Calleu! Aquest patge del rei negre, vol dir alguna cosa...
Es va fer el silenci. Sentia totes les mirades clavades a la pell, com agulles. Hauria estat feliç de ser ben lluny d’allà.
—Tranquil·litza’t —vaig pensar.
Aquella petita em mirava amb els ulls ben oberts, tan oberts que semblava anessin a sortir-l’hi de les conques i vaig pensar que aquella nena, estava tant espantada com jo.
Ni tant sols era conscient del que deia.
—Penseu que tots aquest joguets són per a tots, no val a dir això és meu i allò és teu... I... sigueu bons minyons.

Any rere any, a la ciutat d’Igualada, província de Barcelona, comarca de l'Anoia, mentre hi hagi gent entusiasta hi continuaran havent nens que mirin amb els ulls ben oberts i escoltin les paraules d’un patge que, probablement, estigui tant o més espantat que ells.

                                                            Gorka Bas